Obec Velká Skrovnice
Drobečková navigace

Úvod > Úřední deska > Vyhlášení konkurzního řízení na místo ředitele / ředitelky ZŠ Velká Skrovnice, okres Ústí nad Orlicí

Vyhlášení konkurzního řízení na místo ředitele / ředitelky ZŠ Velká Skrovnice, okres Ústí nad Orlicí



Vyvěšeno: 8. 2. 2024
Sejmuto: 31. 3. 2024

Obec Velká Skrovnice se po vzoru valné většiny všech zřizovatelů základních a středních škol, jednohlasně rozhodla využít svého práva, které poskytuje školský zákon a vyhlásit konkurzní řízení na místo ředitele / ředitelky Základní školy Velká Skrovnice, okres Ústí nad Orlicí.

 

Dle platné legislativy je vždy ředitel / ředitelka školy jmenován do své funkce na období 6 let a vždy 4 až 6 měsíců před koncem této doby je třeba rozhodnout, zda bude ředitel / ředitelka školy ve své funkci potvrzen bez dalších nároků na dokládání nějaké koncepce rozvoje školy, nebo zda proběhne zcela legitimní nové konkurzní řízení, do kterého se může přihlásit samozřejmě i stávající ředitel / ředitelka, což ředitelé / ředitelky v drtivé většině případů rovněž činí.

 

Důvodem je především to, že v rámci konkurzního řízení je povinností každého z uchazečů předložit koncepční plán dalšího rozvoje školy a obec by jako zřizovatel měla ráda informaci, jak je to s koncepčním rozvojem školy do budoucna plánováno (tato informace totiž nebyla zastupitelstvu obce i přes snahu se na nějakém konceptu domluvit nikdy nastíněna). Úkolem konkurzní komise je tyto záměry posoudit a na základě řízeného rozhovoru s uchazeči vybrat toho nejlepšího (což bývá velmi často i současný ředitel / ředitelka školy).

 

Zároveň je záměrem obce zamezit jakýmkoliv spekulacím o tom, že je či není někdo něčí oblíbenec, protože konkurzní řízení je zcela transparentní a zástupci obce v konkurzní komisi rozhodně nemají většinu. Dle platné legislativy členy konkurzní komise jsou:

  • dva členové určení zřizovatelem
  • jeden člen určený krajským úřadem
  • dva odborníci v oblasti státní správy, personalisté či psychologové (návrhy dodá ČŠI)
  • jeden zástupce pedagogických zaměstnanců školy
  • jeden školní inspektor České školní inspekce (ČŠI)
  • jeden zástupce školské rady školy z řad zástupců volených za rodiče
  • případně další osoby s hlasem poradním (nemohou hlasovat)

Jak již bylo konstatováno, jedná se o naprosto normální proces, který realizuje v souladu s legislativou valná většina všech zřizovatelů škol každých 6 let (např. kraje takto postupují pro 100% všech škol které zřizují) a není cílem vyměňovat ředitele / ředitelku za každou cenu, ale naopak vyvolat snahu současného ředitele / ředitelky zamyslet se nad konceptem dalšího rozvoje školy a ve finále vybrat to nejlepší pro danou školu.

 

                                                                                   Zastupitelstvo obce Velká Skrovnice

Přílohy:


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 02. 2024 20:40

Menu

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
1
záměr pronájmu - centrum OAZA
2 3 4 5 6 7
8
Veřejná vyhláška - stanovení přechodné úpravy provozu
9 10 11 12 13 14
15
Veřejná vyhláška - daň z nemovitostí
Oznámení o termínu konání OZ
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
patička